Adalar Müzesi - Museum of the Princes' Islands

Adalar Müzesi Son Bir Yılda Üç Kat Büyüdü!

acilis_01_470x184

25 Kasım Cuma günü “Adalar, Yazarlar, Şairler-Mitostan Edebiyata” sergisi ile birlikte Adalar Müzesi’nin yeni bölümleri ve ek hizmet binaları açılış konuşmacıları arasında Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yer aldığı resmi bir törenle açıldı.

İstanbul’un ilk kent müzesi olan Adalar Müzesi 10 Eylül 2010 tarihinde ziyaretçilere kapılarını açtıktan sonra, hızlı bir büyüme kaydederek bir yıl içinde bünyesine yeni galeriler ve yeni bir sergi salonu ekledi. 25 Kasım Cuma günü yapılan resmi törenin açılış konuşmalarını Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, sergi küratörü Sevengül Sönmez, yazar ve şair Ataol Behramoğlu, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.

acilis_03_470x204

acilis_02_470x264

Adalar Vakfı ve Adalar Belediyesi’nin işbirliğiyle kurulan Adalar Müzesi’nin açılış töreninde Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu müzenin önemiyle ilgili olarak "Adalar tarihi ve doğal değerler açısından İstanbul’un en güzel ilçesi. İstanbul’un ilk kent müzesi, ilk defa bir yerel yönetim ile bir sivil toplum kuruluşunun işbirliğiyle kuruldu. Müze kurmak oldukça zor bir süreçtir. Özellikle son dönemde dünyada korunmakta olan önemli şehirlerin kent müzelerinin kurulma süresi beş altı yılı buluyor. Biz bu sürece 2008 yılının son günlerinde başladık ve üzerinden bir yıl geçmesine rağmen resmi açılışımızdan önce üç sergi açmayı başardık" diyerek görüşlerini belirtti.

"Adalar, Yazarlar, Şairler-Mitostan Edebiyata" sergisinin küratörü Sevengül Sönmez, serginin çıkış noktasını anlattı: "Bu sergi, yeryüzünde var olan ve düşlenen adaları anlatmayı seçen, bu adaları yazan ve anlatan edebiyatçıları bir araya getiriyor. Tutkuyla başladığımız yolculuğumuz aşka dönüştü. Yol boyunca tüm zamanların ada aşıklarına da rastladık: Hemingway’den Sait Faik’e, Hüseyin Rahmi’den Daniel Defoe’ya..."

acilis_06_470x264

acilis_05_940x529

acilis_07_940x529

Korunması gereken bir miras: Adalar

Yazar ve şair Ataol Behramoğlu, Adalar Müzesi’nin önemini anlatırken Adalar’ı korumanın bütün Türkiye’nin sorumluluğu olduğunu belirtti: "Anadolu tarihi ve coğrafyası yüzyıllardan beri büyük bir sentez oluşturmaktadır. Adalar ise bu bakımından çok farklı bir etnisiteye sahiptir, bu anlamda Adalar Müzesi çok önemli bir yer tutuyor."

Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Adalar’ın farklı kimliklere ev sahipliği yaptığını vurgularken "Bugün burada tarihe tanıklık ediyoruz. Yıllardır bir çöplük olarak kullanılan bu alan, çağdaş yaşamın bir sonucu olarak, güzel Adalar’da tahrip edilen denizin ve doğanın nasıl tekrar olumluya dönüştürüldüğünün bir örneğini sunuyor. Adalar Müzesi, bütün yokluklara, baskılara ve olumsuzluklara rağmen bir avuç insanla gerçekleştirdiğimiz bir eser oldu" diyerek görüşlerini belirtti.

Son açılış konuşmasını gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kentli olmanın önemine değindi: "Kentli olmak resim yapmak, şiir yazmak, müzeye gitmek ve kendi kentinin tarihini bilmek demektir. Kentli olmak sanatla buluşmak, değişik inançlara saygı göstermek ve haksızlıklara karşı direnmek demektir. Kentli olmak kentlerin kendi yöneticisini seçmesi demektir. Tıpkı Adalılar’ın Sayın Farsakoğlu’nu seçtiği gibi."

"Adalar, Yazarlar, Şairler-Mitostan Edebiyata" sergisi 2012 Temmuz ayına kadar ziyaretçiler tarafından gezilebilecek.

acilis_08_940x529

acilis_09_940x529

Son Güncelleme ( Cuma, 03 Şubat 2012 22:24 )  
Buradasınız: Anasayfa

PAYLAŞIN

Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed