Adalar Müzesi - Museum of the Princes' Islands

Müze Kuruluş Çalışmaları

Bir Kent Müzesi Olarak Adalar Müzesi Kuruluş Adımları

“Nasıl Bir Müze”, “Adalar'ın Tarihi Hangi Başlıklarda Ele Alınmalı”, “Müze, Tasarım, Teknoloji ve Mimari Yaklaşımı”, “Arşivlerde Neler Var”, “Sözlü Tarih Çalışmaları” başlıklarında ön araştırmaların tamamlanmasının ardından.

Adalar'ın bir kent tarihi araştırma alanı olarak 39 alt başlık içinde kronolojik eksende incelenmesi ve tüm araştırma konularının bu başlıklar altında tasnif edilmesine başlandı.

Literatür taraması ile elde edilen kaynaklar her türlü basılı, görsel, işitsel malzeme yayınlanan veya yayınlanmayan kaynaklar olarak "Adalar Bibliyografyası" adı altında toplandı. Adalar Bibliyografyası çalışması ilerleyen yıllarda kaynak kitap olarak Müze tarafından yayınlanacak.

Bibliyografya çalışması esnasında elde edilen kaynaklar ve arşiv taramalarında elde edilen bilgiler eşliğinde Adalar Kronolojisi oluşturulmaya başladı. Adalar Kronolojisi’nin Müze çalışmaları kapsamında geliştirilmesi, farklı versiyonlarının yayınlanması planlanıyor.

Arşiv taramaları başta Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Atatürk Kitaplığı Nadir Eserler Bölümü ve İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi olmak üzere yaklaşık 60 kurumun arşivlerinde gerçekleştirildi.

Adalar Müzesi’nin 1 Mart’tan bu yana 20.000 Osmanlıca belge, 150 sözlü tarih görüşmesi,  6.000 fotoğraf ve bunlara ek olarak harita, plan, yerel yönetim arşiv belgeleri, Adalılar tarafından bağışlanan ve çeşitli koleksiyonerlerden bağış olarak alınan koleksiyon malzemesi geliştirildi. Adalar'ın farklı mekanlarından elde edilen üç boyutlu objeler ise Müze sergilerinde ziyaretçilerin itfaiye ile buluşmasını, bir ressamın piposunu görmesini, şairin şapkasının yanı başında bir tasarımcının afişini izlemesine imkan veriyor.

Adalar Müzesi kuruluş çalışmalarında çeşitli üniversitelerden 50 dolayında uzman doğrudan görev aldı. Akademisyenler, müzecilik uzmanları, tasarımcılar, arşivciler, kütüphaneciler, teknoloji danışmanları Adalar Müzesi'nin nasıl daha iyi iletişim kuracağı, nasıl daha iyi sunum yapacağı, nasıl daha fazla insana ulaşacağı konusundaki ortak çalışmayı ziyaretçilere sunmanın heyecanını yaşamaya hazırlanıyor.

Uzmanların yanı sıra, çok önemli bilgi ve deneyim birikimleri ile Adalı gönüllüler müze için hemen her gün yeni bir adım atmaya, yeni bir bilgi ile Müze ofisine gelmeye ve içeriği zenginleştirmeye büyük gayret gösterdi.

Adalar Müzesi’nin açılışından sonra da uzman ve Adalı gönüllü desteğini Müze’nin Danışma Kurulları ve Müze Dostluk çalışmaları ile almaya devam edeceğiz.

Müze’nin gelecek yıllarda sergilerini yeni koleksiyon malzemeleri ile yine hep birlikte planlamaya ve Adalar'ın bugününü kayıt altına almaya devam edeceğiz.

Son Güncelleme ( Pazartesi, 18 Ekim 2010 18:07 )  
Buradasınız: Anasayfa MÜZE Müze Projesi Müze Kuruluş Çalışmaları

PAYLAŞIN

Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed