“Adalıların tanıklığıyla, 6-7 Eylül” Sergisi

6-7 Eylül olaylarının 60. yıldönümünde, Adalar Müzesi’nden yeni sergi:

“Adalıların tanıklığıyla, 6-7 Eylül”

6 7_eylul_sergisi_e_davetiye_2_640x

6-7 Eylül 1955’de bütün İstanbul’u kasıp kavuran, binlerce bina, dini mekan, ev, dükkanın yağmalanması, kırılıp dökülmesi, ondan fazla kişinin ölümü ve yüzlerce yaralı, tecavüzle sonuçlanan olayların 60. yıldönümü, Adalar’da bir sergi ve bağlı etkinliklerle anılıyor.

6 Eylül’de başlayan olaylar, aynı akşam Adalar’a da sıçramış ve bu gecenin bilançosu Büyükada ve Heybeliada’da 8 manastır ve kiliseyle, tamamına yakını gayrımüslimlere ait 125 dükkan, ev, eczane, otel, lokanta ve gazinonun tahrip ve yağma edilmesi olmuştu.

İşte bu karanlık gece ve sonrası, Adalar’da olaylara tanık ve mağdur olanların anlatımıyla 60 yıl sonra ilk kez gözler önüne seriliyor.

Adalar Müzesi tarafından, Adalar Kent Konseyi ve Barış Bloku Adalar Meclisi’nin işbirliğiyle düzenlenen “Adalıların Tanıklığıyla 6-7 Eylül” sergisi 7 Eylül Pazartesi günü saat 17.00’de, Büyükada Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi’nde açılacak.

Sergide bu tanıklıklar, Tarih Vakfı Fahri Çoker arşivinden fotoğraflarla birlikte, İstanbullu Rum fotoğrafçı Dimitri Kalumenos’un çektiği, 6-7 Eylül’de yağmalanmış ve tahrip edilmiş kutsal mekanları gösteren fotoğraflarla da destekleniyor.

Serginin açılışı ardından aynı konuda  ve mekanda, iki panel, belgesel gösterimi de yer alacak. Günün programı şöyle:

16.45 - Hoca Nasreddin ve Talin Büyükkürkciyan, "Koreoğaçlama Dans ve Müzik gösterisi"
17.15 - "Adalıların Tanıklığıyla 6-7 Eylül" Sergisi açılışı
17.30 - Tanıklıklarla Adalar'da 6-7 Eylül olayları - Konuşmacılar: Engin Aktel - Ahmet Tanrıverdi
18.30 - 60. yılında 6-7 Eylül - Konuşmacılar: Ayşe Hür - Mustafa Özmat
19.30 - Atina'daki anma etkinlikleri ile skype üzerinden bağlantı
21.00 - Belgesel Gösterimi: “Korkunç Gece” - Süre: 26 dakika - Yapım ve yönetim: Yorgos Mutevellis - Yapım yılı: 2015

Son Güncelleme ( Cuma, 04 Eylül 2015 13:31 )
Buradasınız: Anasayfa MÜZE Haberler “Adalıların tanıklığıyla, 6-7 Eylül” Sergisi