Adalar Müzesi, Adalar’ın Dününü Yarınına Bağlayan Yüz Akı Projedir

Sabah Gazetesi’nin 4 Şubat 2010 tarihli nüshasında Erhan Öztürk imzasıyla çıkan “Büyükada’da 2 milyon liralık müze karmaşası” başlıklı haber üzerine zorunlu açıklama:

Haber tamamen yanlış bilgiler üstüne inşa edilmiştir

Adalar Müzesi Proje Koordinatörü Serhat Baysan tarafından yapılan açıklamada, Sabah Gazetesi’nde Erhan Öztürk imzasıyla yayımlanan haberin doğru olmayan verilere dayanılarak hazırlandığı bildirildi. Haberin hazırlığında en temel gazetecilik ilkelerinin çiğnendiğini, suçlamalar yöneltilen Adalar Vakfı ve Adalar Müzesi proje yönetimlerinin görüşlerine bile başvurulmadığını söyleyen Baysan, iddialara şu karşılığı verdi:

1. İBB mülkiyetindeki Büyükada eski ilkokul binası, 14 Ekim 2005 tarihinde müze yapılmak üzere Adalar Belediyesi’ne 10 yıl süreyle tahsis edilmiştir.
  2. Adalar Belediyesi, Adalar Müzesi Projesi’ne proje ortağı olarak katılmış ve 6 Ekim 2008 tarihli belediye meclisi kararıyla söz konusu binayı projeye tahsis etmiştir. Dolayısıyla bina tahsisatının olmadığı iddiası tümüyle asılsızdır.
  3. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu taşınmazın Adalar Belediyesi’ne tahsisinin iptal edildiğini bildirir yazısı, projenin İstanbul 2010 Ajansı tarafından kabul edilip imzalandığı 2 Şubat 2009 tarihinden çok sonradır ve Adalar kamuoyunda politik bir karar olarak algılanan bu iptalin nedenini açıklayacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’dir.
  4. İBB Emlak Dairesi, Adalar Müzesi projesinde değerlendirilmek üzere binayı, 18 Aralık 2009 tarih ve 2219854 sayılı başkanlık oluru ile İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne tahsis etmiştir. Dolayısıyla “mekanı olmayan bir müze” iddiası, bu yanıyla da gerçeği yansıtmamaktadır.
  5. Proje yürütücüsü Adalar Vakfı’na, İstanbul 2010 Ajansı tarafından ödemeler, hakediş usulüyle yapılmaktadır ve bugüne kadar yapılan ödeme toplamı KDV hariç 198 bin liradır. Dolayısıyla 2 milyon lira gibi bir ödeme yapıldığı iddiası da asılsızdır. Sözleşmenin imzalanış tarihinden bugüne kadar tüm proje faaliyetleri (bilgi, bağış envanterleri, sponsorlar, harcamalar) aylık raporlar halinde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti’ne bildirilmiş ve onaylanmıştır.
  6. Aynı süre içinde Adalar Vakfı da, İstanbul 2010 ajansıyla yaptığı ve proje giderlerinin yüzde 40'ının kendisi tarafından karşılanacağına ilişkin protokol uyarınca, kendi kaynaklarından 150 bin lira dolayında harcama yapmıştır.
  7. Adalar Müzesi, Adalar’da kültürel yaşam ve turizm için dönüştürücü etkisi çok yüksek bir projedir ve bu alanda son yıllarda Adalar’a yapılan en büyük yatırımdır.
  8. Değerli medyamızdan ve kamuoyundan beklentimiz, STK – yerel yönetim işbirliğinin güzel bir örneği sayılan ve bu yanıyla da İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ruhuna en uygun projelerden biri olan Adalar Müzesi çalışmalarına bugüne kadar olduğu gibi sahip çıkılmasıdır.

Baysan, Adalar Vakfı’nın gazetede yayımlanan haber hakkında yasal girişim hakkını saklı tuttuğunu da sözlerine ekledi.

Adalar Müzesi Temmuz 2010’da açılacak

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projelerinden Adalar Müzesi’nin kuruluş çalışmaları kesintisiz devam ediyor. Adalar Vakfı ile İstanbul 2010 Ajansı arasında 2 Şubat 2009 tarihli sözleşmeyle hazırlıklarına başlayan projede, çeşitli üniversitelerden 40’a yakın uzman, danışman çalışıyor.
Müzenin kalıcı ve geçici sergileri, Temmuz 2010’da ziyarete açılacak. Müze projesi kapsamında, Adalar Kent Arşivi de oluşturuluyor. 60’a yakın kurumun arşivleri kütüphaneleri taranıyor.

Kuruluş sürecinde toplam 2,6 milyon lira harcanacak

Bu harcamaların 1,32 milyon lirasını İstanbul 2010 Ajansı, kalanını ise Adalar Vakfı karşılıyor.
İstanbul 2010 Ajansı tarafından ödenecek 1,32 milyon liranın yaklaşık 1 milyon lirası, müzenin ana yapısı olarak planlanan ve mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Büyükada Eski İlkokul binasının restorasyonuna harcanacak. Restorasyon projesi Adalar Vakfı tarafından ileri müzecilik tekniklerine yanıt verilecek şekilde ve alanının önde gelen uzmanlarının ekip çalışmasıyla yaptırıldı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildi.

Son Güncelleme ( Çarşamba, 20 Ekim 2010 16:38 )
Buradasınız: Anasayfa MÜZE Adalar Müzesi Basın Bültenleri Adalar Müzesi, Adalar’ın Dününü Yarınına Bağlayan Yüz Akı Projedir