ate afis_215x304

DAVETİYE

Sergi Davetiyesi

Adalar’da Tanrı'nın Evleri - Küratörden

İstanbul dinlerin, mezheplerin yüzyıllardır birlikte var olduğu bir kent. 550 küsur yıldır aynı Tanrı’ya inanan Müslümanı, Hıristiyanı, Yahudisi bir arada yaşamaktalar burada. Tabii hepsinin de pek çok ibadethanesi var; eski, yeni… Başka türlü söylersek İstanbul’da Tanrı’nın yüzlerce evi bulunuyor. Adalar, kendilerine özgü birçok farklı özellikleri de olsa, bu konuda İstanbul’un küçük ölçekte bir örneğini oluşturuyor. Burada da her dine ait Tanrı’nın evleri eksik değil. Adalar’da ta Bizans döneminden beri Rum balıkçı köylerinden başka Ortodoks manastırlarının, kilise ve ayazmalarının da bulunduğunu biliyoruz. Bunların birçoğu, zaman içinde değişikliklere uğramış da olsalar, günümüze ulaştı. On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında Adalar sayfiye yeri olarak gelişmeye başlayınca Rumlardan başka Hıristiyan, Müslüman ve Yahudilerin nüfusu da yavaş yavaş arttı. Bütün bu insanlara yönelik Tanrı’nın evlerinin sayısı, Ortodoks Apostolik (Gregoryen) Ermeni, Katolik Ermeni ve Latin Katolik kiliselerinin, sinagogların yapılmasıyla çoğaldı. Her adada bir tane cami inşa edildi. Sonra Büyükada’da cami sayısı dördü buldu. Burgaz’daki cemevi de son halka olarak bunlara eklendi.

“Tanrı’nın Evleri” sergisinin amacı Adalar’ın bu çok yönlü dinsel-toplumsal yapısını bir mimarlık tarihçisinin bakışıyla, bir fotoğraf sanatçısının görüşüyle ortaya koymak... Sergide İslam, Hıristiyan, Yahudi, Adalar’da mevcut her dine ve mezhebe ait Tanrı’nın evleri, yani cami, cemevi, manastır, kilise, ayazma ve sinagoglar fotoğraflarla yer alıyor. Bu fotoğraflarda ve eşlik eden kısa notlarda binaların mimari özelliklerini ortaya koymayı amaçladık. Ama sadece bu değil, Tanrı’nın evlerinin asıl işlevlerini, insanların onları kullanmalarını da göstermeye çalıştık. Camide bir bayram ya da cenaze namazını, kilisede bir evlenme törenini ya da üzüm okuma ayinini, cem evinde bir semahı, sinagogda bir Şabat gününü gösteren fotoğrafların serginin amacına çok daha iyi ortaya koyacağına, ziyaretçilerin en az mimari fotoğraflar kadar ilgisini çekeceğine inanıyoruz.

Hasan Kuruyazıcı

Son Güncelleme ( Salı, 10 Haziran 2014 17:32 )
Buradasınız: Anasayfa SERGİLER Geçmiş Sergiler Adalar'da Tanrının Evleri Adalar’da Tanrı'nın Evleri - Küratörden