Adalar Müzesi - Museum of the Princes' Islands

ate afis_215x304

 ÖNSÖZ

 Sergi Küratöründen

 KÜNYE

 Sergi Künyesi

 FOTOĞRAFLAR

 Sergiden Fotoğraflar

 DAVETİYE

 Sergi Davetiyesi

2014 Yılı Sergisi Hazırlanıyor: "Adalar’da Tanrının Evleri"

Açılış Tarihi: 14 Haziran 2014
Sergi Mekanı: Adalar Müzesi Çınar Sergi alanı (açık hava sergi alanı)
Sergi Küratörü: Hasan Kuruyazıcı

İstanbul dinlerin, mezheplerin yüzyıllardır birlikte var olduğu bir kent. 550 küsur yıldır aynı Tanrı’ya inanan Müslümanı, Hıristiyanı, Yahudisi burada bir arada yaşıyor. Hepsinin pek çok ibadethanesi var; eski, yeni… Başka türlü söylersek İstanbul’da Tanrı’nın yüzlerce evi bulunuyor.

tanrinin evleri_01Adalar’da Tanrı’nın Evleri Sergisi ile Adalar’ın tarihinde önemli izleri olan Bizans döneminden Ortodoks manastırları, kilise ve ayazmalarını zaman içinde yaşadıkları değişimlerle, Adalar’ın 19. yy’ın ikinci yarısında sayfiye yeri olarak gelişmeye başlaması ile başka Hıristiyan, Müslüman ve Yahudi İstanbulluların ibadethaneleri ile Adalar’a gelişi, Gregoryen ve Katolik Ermeni, Roma Katolik kiliselerinin, sinagogların yapılması,her adaya bir cami inşa edilmesi, Burgazada’ya cem evi yapılmasını anlatıyoruz.

Sergide Adalar’ın, kendilerine özgü birçok farklı özellikleri de olsa, bu konuda İstanbul’un küçük ölçekte bir örneğini oluşturması ilgi çekici fotoğraflar, mimari bilgiler, belgeler ve törenlerde çekilen videolarla sunuluyor. Sergide her dine ait Tanrı’nın evlerini tüm renkleri ile görüyoruz.

KÜRATÖRDEN:

tanrinin evleri_02Adalar’da Tanrı’nın Evleri çalışması ile Adalar’ın bu çok yönlü dinsel-sosyal yapısını sergilemek istedik. Sergide İslam, Hıristiyan, Yahudi, Adalar’da mevcut her dine ve mezhebe ait Tanrı’nın evleri, cami, cem evi, manastır, kilise, ayazma ve sinagogların fotoğraflarıyla yer alıyor. Bu fotoğraflarda binaların sadece mimari özelliklerini değil, yapılış amaçlarını, yani insanların onları kullanmalarını da göstermeyi istedik. Camide bir bayram namazını, kilisede bir evlenme törenini, cem evinde bir cem ayinini gösteren fotoğrafların, amacımızı ortaya koymaya çok daha yardımcı olacağına, ziyaretçilerin en az mimari fotoğraflar kadar ilgisini çekeceğine inanıyoruz.

tanrinin evleri_03Ayrıca her fotoğrafa, konu edindiği etkinliği (örneğin Kadir Gecesi ya da bir vaftiz töreni gibi) anlatarak bilgi veren kısa bir metin eşlik ediyor, fotoğrafların yanında o binanın tarihi ve mimari özellikleri de kısaca anlatılıyor.

Hasan Kuruyazıcı - Küratör, Mimarlık tarihçisi

KÜRATÖR HAKKINDA

1939’da İstanbul’da doğdu. 1959’da İstanbul Alman Lisesi’ni, 1966’da GSA (MSGSÜ) Yüksek Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. İTÜ Mimarlık Fakültesi ve Yıldız DMMA Mimarlık Bölümü’nde asistanlık yaptı.

1979’da Edirne DMMA Mimarlık Bölümü’nde Mimarlık Tarihi disiplininde yeterliliğini verdi. Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve İÜ Edebiyat Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 2002’de bu sonuncu kurumdan emekli oldu.

tanrinin evleri_042004-2007 arasında Edirne Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeliğinde bulundu. Bu arada serbest mimarlık, çeşitli ansiklopedilerin mimarlık ve sanat tarihi bölümlerinde yayın yönetmenliği yaptı.

Mimarlık tarihi konusunda kitapları, çeşitli meslek dergilerinde makaleleri yayımlandı. Yayın yönetmeni olarak Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi’nin ikinci basımını (2005-2006), Beyoğlu Belediyesi’nin yürüttüğü ve semtin kültür ve sanat bakımından önem taşıyan binalarının, üzerlerine plaket çakılarak belirtildiği “Beyoğlu’nun Belleği” adlı projeyi yönetti (2007-2008). “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bir Mimar: Arif Hikmet Koyunoğlu” (2008), “Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları” ve “Batılılaşan İstanbul’un Ermeni Mimarları” (2010), “Adalar Binalar Mimarlar” (2011) sergilerinin küratörlüğünü yaptı.

tanrinin evleri_05Bahçeşehir Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı (2006-2012).

Son Güncelleme ( Perşembe, 29 Mayıs 2014 00:42 )  
Buradasınız: Anasayfa SERGİLER Geçmiş Sergiler Adalar'da Tanrının Evleri 2014 Yılı Sergisi Hazırlanıyor: "Adalar’da Tanrının Evleri"

PAYLAŞIN

Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed