Adalar Müzesi - Museum of the Princes' Islands

Müze Dükkanı'nda Yeni Ürünler!

Makale İçeriği
Müze Dükkanı'nda Yeni Ürünler!
Sayfa 2
Sayfa 3
Tüm Sayfalar
hala hatirliyorum

 

"Hala Hatırlıyorum" Sergi Kataloğu

(...) Hep soruyorlar, ısrarla: Ada çok mu değişti? Hatıralarımdaki ada nasıl idi? Günlük hayatı, eski insanları, ilişkileri. “Rumlar’ın zamanındaki” ada. Onlar sordukça gözlerinde müruru zamana uğramış bir devrin kalıntısı olarak görüyorum kendimi, türlü nedenlerle nesli tükenmek üzere olan bir toplumun son bakiyelerinden...

Evet ada muhakkak o eski ada değil. Ancak sanırım, yok olan, kayıplara karışan bir şey varsa aslında bizleriz. Gerilere baktıkça, ada hatıralarımızın peşinden koşarken, hep kendi çocukluk, gençlik, yok olan yıllarımızı arıyoruz. Hakikatle özlediğimiz ve bulamadığımız o geçmiş yıllardaki bizleriz. Biz yokuz aslında. O Hristos’taki Kopsidas bahçesinde, cüce okkagüllerin arasında kelebek peşinde koşan, kurşun askerleri ile oynayan, perçemli esmer çocuk yok artık, gerilerden gelmez...

Ancak adayı daima sevdim, seveceğim. O anılardaki, hatıralarımdaki ada başka, bu hala sevdiğim, hep seveceğim ada başka. Bütün güzellikleri ile karşımdadır. (...)

lefter

  

"Biz Bu Memleketi Seninle Sevdik Lefter" Sergi Kataloğu

Bir güzel adada yaşıyoruz bildiğin gibi Lefter. Bir de güzelim bir yarımadada. Adamızı da, yarımadamızı da çok seviyoruz. Bu memlekete tutkunuz, aynen senin gibi. İşte geldik geçiyoruz, diye bakmıyoruz. Gelmişiz ve kalmışız buralarda. Hep beraber yaşıyor, hep beraber yaşamak istiyoruz. Kurdu, kuşu, toprağı denizi, birbirine benzeyen benzemeyen insanıyla.

Eğer bu coğrafyada evini, adasını, toprağını, denizini, memleketini ve insanını, hiç ayrım gözetmeden seven, birbirini dostça, insanca kucaklayan kişiler varsa, bunda senin payın önemlidir Lefter. İyi ki varsın, iyi ki birlikteyiz. Türk futbolunun unutulmaz kişiliği, ordinaryüsü eşsiz Lefter'in ardından Adalar Müzesi'nin 2012 sergileri kapsamında hazırlanan aynı başlıklı serginin katalogu. Lefter'i tanıyan pek çok ünlünün anıları ve bulunmaz zengin görsel malzeme ile süslü bu kitap Ersin Salman'ın bir çalışması olarak sunuluyor.

marmarada hayat var

"Marmara'da Hayat Var Şimdilik" Sergi Kataloğu

Prens Adaları çevresinde Marmara Denizi'nde süren yaşamı ve bu yaşamın en renkli görüntülerini gözler önüne sergileyen bir çalışma. Aslında insanoğlunun doğayı öldürmesi söz konusu olamaz. Doğa öyle bir güçtür ki, her şartta kendine özgü bir sistem kurar ve bu sistemi sürdürür. Burada gözden kaçırılmaması gereken gerçek, çevrenin kirletilmesi, bozulması aslında insanoğlunun yaşam şartlarının bozulmasıdır. Sonuçta doğada ve denizlerde yaşam hep olacak, ama o yaşam bizim için yeterli olmayacak. Karşı karşıya olduğumuz gerçek budur.

Ateş Evirgen ve Serço Ekşiyan’ın Adalar Müzesi’nin 2012 yılı sergileri kapsamında hazırladıkları “Marmara’da Hayat Var, Şimdilik” isimli serginin eşsiz görsellerle süslenmiş katalogu.

prens adalari

"Prens Adaları" Kitabı

Prens Adaları başlığıyla çıkan 240 sayfalık albüm kitapla, Prens Adaları olarak bilinen İstanbul Adaları’na yukarıdan bir bakış atılıyor.

Kitabın hazırlığı için daha önce Prens Adaları kitabını yine Adalı yayınlarından çıkarmış John Freely’nin yazdığı metinlerin bir bölüm kullanıldı. Adalar Müzesi arşivinden metin ve dokümanlar da kitabın hazırlığında değerlendirildi.

Kitapta kullanılan fotoğrafların büyük bölümünü, Adalar Müzesi için 2010 yılı Haziran-Eylül ayları arasında, 1000-10000 feet yükseklikleri arasında saatlerce uçarak çekim yapan gazeteci-pilot Murat Öztürk sağladı. Öztürk’ün fotoğgraf çekimleriyle 1200 dialık bir arşiv müzeye kazandırılmış, bu arşivden Kuşbakışı Adalar Sergisi üretilmişti. Şimdi bu arşivden 200’e yakın fotoğraf, Prens Adaları kitabı için kullanıldı.

Yine Adalar Müzesi arşivinde bulunan tarihi kartpostallar, gravürler ve çeşitli özel albümlerden alınmış fotoğraflar da kitapta toplandı. Böylelikle, Prens Adaları’nın son 1000 yılı, görsel olarak da belgelenmiş oldu. Kitap, bugüne kadar İstanbul Adaları için yayınlanmış en kapsamlı yayın olrak dikkat çekiyor..

   



Son Güncelleme ( Perşembe, 04 Temmuz 2013 15:02 )  
Buradasınız: Anasayfa

PAYLAŞIN

Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed