UPM’nin Desteğiyle Adalar’da İz Bırakanlar Kitabı Çıktı

Büyükada İskelesi’nde 2010 yazında kısa süreli olarak açılan “Adalar’da İz Bırakanlar” sergisinin kitabı ”sayısız insan izinin küçük bir demetinin peşinden gitmeyi ve onlar aracılığıyla adalıların, ada yaşamının, adalı olma bilincinin ve ada tarihinin bir kesitini vermeyi" amaçlıyor.

iz birakanlar

Adalar Müzesi tarafından 2010 yılının Temmuz ayında üç aylık bir süre için düzenlenen “Adalar’da İz Bırakanlar” başlıklı serginin aynı adı taşıyan kitabı, kağıt üreticisi UPM’nin sponsorluğunda yayınlandı. Adalar Müzesi’nin ziyaretçilerini gerçek bir yolculuğa çıkardığı “Adalar’da İz Bırakanlar” kitabı, sanatseverleri adadan yolu geçen önemli kişilerin hayatlarına davet ediyor.

Büyükada Vapur İskelesi’nde yer alan sergide, yaşamlarının bir bölümünde Adalar’da iz bırakmış insanların hikayelerine rastlanıyor. Kitap için seçilen öyküler üzerinden adaların 8500 yıllık geçmişi anlatılıyor. Projeye hayat veren kişiler ise farklı ırk, köken ve sınıflardan oluşuyor. Adalar’ın konukları arasında 2010 yılı doğumlu Poyraz Bebek, cazcı Hrant Lusigyan ve bir zamanların efsane futbolcusu Lefter Küçükandonyadis gibi birçok isim yer alıyor. Atatürk’ün tespihiyle oynayan küçük kızın, Yassıada’da hapis hayatı yaşayan siyasetçilerin, Rum ve Ermeni kökenli Çanakkale gazilerinin hikayeleri kitabın ilgi çekici bölümlerinden bazılarını oluşturuyor.

Kitabın önsözünde, serginin küratörü ve kitabın editörü olan Korhan Atay, kitabın içeriğini şu sözlerle anlatıyor: “Amacımız Adalar’da iz bırakanlar arasında bir önem ya da değer ayrımı yapmak, kimilerini öne çıkarıp kimilerini geri planda bırakmak değildi. Biz tarihin çok farklı dönemlerinden sübjektif bir seçki yaparak “izi anlatılanlar” aracılığıyla ada yaşamının ve adalılığın nasıl bir şey olduğunun resmini çizmeye çalıştık”.

Adalar Müzesi’nin bu sene içerisinde hayata geçireceği diğer projesi ise internet üzerinden adalıların bilgi ve resimlerine ulaşılabileceği bir veritabanı yaratmak. Böylece birçok insan adaların bilinmeyen tarihini öğrenme fırsatını yakalayacak.

İlgili Kişi:
Sibel Üstünışık
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71
             upm logo

Son Güncelleme ( Perşembe, 09 Şubat 2012 15:58 )
Buradasınız: Anasayfa MÜZE Adalar Müzesi Basın Bültenleri UPM’nin Desteğiyle Adalar’da İz Bırakanlar Kitabı Çıktı