Adalar Müzesi - Museum of the Princes' Islands

Adalar Müzesi Açık Hava Etkinlikleri Doludizgin Devam Ediyor!

İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan Adalar Müzesi, Ağustos ayı etkinliklerini tüm hızıyla sürdürüyor! Surp Asdvadzadzin Gününden 60’lı yılların Adaları’ndaki müziklere ve eğlence yaşamına ve İstanbullu balık yemeklerinin tariflerinin paylaşılacağı Lüfer kampanyasına kadar pek çok özel etkinlik meraklıları için kapılarını açıyor. Adalar Müzesi Eylül ayını ise Adalar Revüsü’yle karşılıyor.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projesi olan İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi “Adalar Müzesi”, zengin etkinlik programını ara vermeksizin hayata geçiriyor. Ağustos ayının ilk günlerinden itibaren birbirinden lezzetli yemeklerin, sanat eseri bahçelerin ve unutulmaz edebi eserlerin tanıtıldığı özel etkinlikler düzenleyen Adalar Müzesi, yazın son günlerini farklı ve coşkulu geçirmek isteyenlerin buluşma adresi olmayı sürdürüyor.

Adalar Müzesi ziyaretçilerini ve Adalar’a tutkun olanları bekleyen etkinlikler şöyle:

• 15 Ağustos 2010, Pazar – Surp Asdvadzadzin Günü

Meryem Ana’nın Tanrı huzuruna çıktığı ve kutsandığı gün olan Surp Asdvadzadzin Günü Adalar Müzesi’nin etkinlik takvimindeki yerini alıyor. Pun Paragentan’dan Surp Asdvadzadzin Gününe dek üzüm yenmiyor ve 15 Ağustos günü kilisede okunan salkımlardan birer tane üzüm yendikten sonra üzüm mevsimi açılmış oluyor.
Saat: 11.00
Mekân: Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi
Yer: Kınalıada

* Katılım ücretsizdir.

• 16 Ağustos 2010, Pazartesi - Nino Varon’la Adalar Müziği

“Altmışlı Yıllarda Adalar’da Müzik Yaşamı, Eğlence ve Etkileşimler” tüm katılımcılarını Nina Varon’la keyifli bir yolculuğa çıkartıyor. Adalar’ın müzik yaşamı, eğlence ve etkileşimleri hakkındaki bu söyleşi ve dinleti 50 yıl öncesinden günümüze uzanan bir öyküyü yeniden yorumluyor.
Saat: 21.00
Mekân: Prinkipo Meyhanesi, Kumsal Cad. (Kumsal Parkı) No:80
Yer: Büyükada
* Katılım ücretsizdir.

• 28 Ağustos 2010, Cumartesi – Lüfer Kampanyası

İstanbullu kıyı balıkçılarından oluşan bir "balıkçılar meclisi"nde İstanbul ve balıklarının son 40 yıllık serüveni konuşuluyor. Adalar Müzesi, “Lüfer Kampanyası” ile balık ve balıkçılığımıza dair bir değerlendirme yapılmasına olanak tanıyor. Bu toplantının katılımcıları ise Küçükyalı, Bostancı ve Bakırköy başta olmak üzere Su Ürünleri Kooperatifi üyelerinden oluşuyor. Aynı gün, 12.00-14.00 saatleri arasında balık lokantası sahipleri, şefler ve yemek yazarlarının katılacağı bir "İstanbullu balık yemekleri" tarif paylaşım toplantısı da ziyaretçileri için kapılarını açıyor. Her iki toplantıda da gerek TUDAV ve gerekse Fikir Sahibi Damaklar Aktivistleri yerlerini alıyor. Etkinliğinin moderatörlüğünü ise FSD lideri Defne Koryürek üstleniyor.
Saat: 10.00 – 14.00
Mekân: Adalar Belediyesi Toplantı Salonu
Yer: Büyükada
* Katılım ücretsizdir.

• 5 Eylül 2010, Pazar – Adalar Revüsü

Cemal Reşit Rey ve Ekrem Reşit Rey’in ilk kez 1934 yılında Büyükada Anadolu Kulübü’nde Şehir Tiyatrosu sanatçıları tarafından sahnelenen “Adalar Revüsü”, bu tarihten 76 yıl sonra yeniden Anadolu Kulübü’nde perde diyor. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun genç sanatçıları, müzikalin şarkılarını dönemin diğer operet parçalarıyla birlikte seslendiriyorlar. Müzik yönetmenliğini Selim Atakan’ın, proje koordinatörlüğünü ise Bahar Göze’nin üstlendiği Adalar Revüsü’nün solistleri Bahar Göze, Berk Samur, Çağrı Hün ve Ümit Taşdöğen’den oluşuyor.
Saat: 20.30
Mekân: Anadolu Kulübü, 23 Nisan Cad. No:44
Yer: Büyükada
* Katılım ücretsizdir.

• 11 Eylül 2010, Cumartesi – Bahçe Kültürü Turu

Sadece Büyükada için kurgulanan bu tur Bahçe Tarihçisi Gürsan Ergil ile birlikte düzenlenecektir. Adalardaki kültürel çeşitliliği ve bu çeşitliliğin getirdiği zenginliğin oluşturduğu etkileşimi en net gözlemleyebileceğimiz alanların başında Ada bahçeleri gelmektedir. Farklı kültürlerin adeta bir geçiş yeri olarak kullandığı Büyükada’ya her yeni gelenin kendisinden bir şeyler katmasıyla eşsiz bir bahçe kültürü ve botanik çeşitlilik ortaya çıkmıştır. Bu tur, katılımcılara, 6 farklı Büyükada bahçesini yakından tanıtacak, ayrıca bahçe sahipleriyle ve bahçıvanlarıyla tanışma fırsatı da verecektir. Katılımcılar normalde ziyarete kapalı olan bu özel bahçelerin tarihini ve botanik yapısını öğrenip yakından tanıma şansı elde edecekler.

Tur Rotası:
10.30 Adaevi’nde buluşma ve bahçeler hakkında genel sunum
11.00 Adaevi’nden hareket
11.30 Çınar Meydanı’nda iki tarihi bahçe ziyareti (Meziki Köşkü ve Vatikan Konsolosluğu bahçeleri)
12.30 Çankaya Caddesi’ne yürüyüş
13.00 Üç bahçe ziyareti (Fabiato Köşkü, Mezzi Köşkü ve Derviş Villası)
14.30 Fayton ile Lunapark Meydanı’na gidiş ve öğle yemeği
15.30 Fethi Okyar Köşkü bahçesine yürüyüş
16.30 Fethi Okyar Köşkü’nden fayton ile önce Adalar Müzesi’ne, ardından iskeleye dönüş
17.00 Bahçe Kültürü Turu bitiş

Saat: 10.30 – 17.00
Katılımcı sayısı için üst sınır: 15 kişi
Katılım için gerekli malzeme: Rahat bir ayakkabı, şapka ve gözlük
Katılım ücreti ve tur içeriği: Kişi başı 120 TL. – Bu fiyata buluşma noktasında atıştırmalık kurabiye, çay, kahve, soğuk içecek ve Fethi Okyar Köşkü’ne faytonla gidiş ve Lunapark Meydan’ından Çankaya Caddesi’ne dönüş ücreti dahildir. Yemek ücretleri de fiyata dahil olup öğle yemeği Lunapark Restoran’da yenecektir. Yemek konusunda özel rejimi ya da isteği olanların önceden 0216 382 52 80 no’lu telefondan Duygu Atalay ile iletişime geçmeleri rica edilir. Katılımın da önceden bildirilmesi gerekmektedir.
Yer: Büyükada

• 13-14 Eylül 2010– Ayda 1 Gün Sokak BİZİM

Adalar Müzesi, Sokak Bizim Derneği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin birlikte gerçekleştirdiği bu etkinlik trafik kazalarına dikkat çekmek, İstanbul'un trafik problemine çözüm bulmak ve otomobilsiz bir hayata şehir halkını davet etmeyi hedefliyor. Her ay bir pazar günü İstanbul'un bir sokağını trafiğe kapattırarak gerçekleştirilen bu etkinliklere şimdi Heybeliada da dahil oluyor. Adalar’ın bisiklet kullanmaya alışkın halkı için etkinliğin sembolik bir anlamı olsa da “Ayda 1 Gün Sokak BİZİM”e tüm Adalılar davetli! İki gün sürecek etkinliğin bir günü sokak şenliğiyle, diğer günü ise panelle geçecek.
Yer: Heybeliada
* Katılım ücretsizdir.

• 26 Eylül 2010– Büyükada Lezzet Turu

Büyükada İskelesi’nde buluşup keyifli bir kahvaltı yapıldıktan sonra başlayacak bu turda Büyükada'nın çok kültürlü yaşantısının Ada lezzetlerine yansıması anlatılacak, Ada esnafının ve sakinlerinin dünyalarına Ada lezzetleri aracılığı ile küçük bir pencere açılacaktır. Tur boyunca Büyükada'daki köklü işletmelerden bazıları ziyaret edilecek ve Adalılar için klasikleşmiş lezzetler tadılacaktır. Gezi boyunca Adalar'da yaşayan farklı kültürlerin yemek kültürlerine ve geleneklerine dair bilgiler verilecektir. Böylece lezzetler tadılırken sohbetin de tadına varılacak ve Ada hayatının anılarla dolu geçmişi anlatılacaktır. Tur güzergâhı üzerinde ayrıca Ada'nın önemli binaları, hikâyeleri ve tarihi ile ilgili ilginç noktalara da değinilecektir. Tur sonunda konuklar gerçek bir Adalı gibi bir gün geçirmiş olacak, Ada yaşantısı hakkında umulmadık hikâyelere tanıklık etme ve Ada yaşantısının tadına varma imkânı bulmuş olacaklar.

Tur boyunca planlanan ziyaret ve tadım noktaları
• Adaevi'nde kısa bir ön sunum.
• Komşu Bahar pastanesini ziyaret, Roma dondurmacısında sakızlı dondurma tadımı
• Çarşı gezisi: Dolci Pastanesi, Kardeşler Şarküteri, manav, balıkçı, peynirci ve kasap gibi Adalı esnafın tanıtımı; Lahmacuncu, Mezeevi, Köfteci, Çiğbörekçi, Konak ve benzeri lokantaları ziyaret
• Büyükada Pastanesi’nden alınan sakızlı, rakılı kurabiyeler, lokumlu borekitas ve kalçunya gibi lezzetlerle Horoz Reis'e gidiş ve çay/adaçayı eşliğinde molai Niko'nun ve Horoz Reis'in hikâyelerini, balıkçıların öykülerini dinleme.
• Yürüyerek Sinek'e gidiş ve Sinek'te kahve molası
• Faytonla Lunapark ve Aya Yorgi'ye çıkış.
• Kilise ziyareti ve Aya Yorgi'de yemek. Mönüdeki patlıcan kızartması, muska böreği, köfte, sucuk ızgara, salata ve benzeri yiyecekleri tatma.
• Aya Yorgi'den aşağıya yürüyüş.
• Anadolu Kulübü ve Splendid Oteli ziyaretleri
• Seyyar dondurmacıyı ziyaret
• Akşamüstü içkisi veya çayı
• İskeleye dönüş ve kıyı lokantalarının kısa bir tanıtımı

Saat: 10.00 – 18.00
Katılımcı sayısı için üst sınır: 12 kişi
Katılım için gerekli malzeme: Rahat bir ayakkabı, şapka ve gözlük
Katılım ücreti ve tur içeriği: Kişi başı ücret ayrıca belirlenecektir.
Yer: Büyükada

• Eylül 2010– Büyükada Mimari Turu

Mimarlık tarihçileri Elvan Altan Ergut ve Alev Erkmen'in rehberlik edeceği Büyükada Mimari Turu, Ada'nın yapılı çevresinin biçimlenmesinde belirleyici olan iskele, saat kulesi, kilise, cami, otel ve konut gibi yapı türlerinin, farklı tarihsel dönemlere ait önemli örneklerini ziyarete açıyor. Ekim ayı içerisinde Heybeliada için bir tur, Burgazada ve Kınalıada içinse paket tur olarak düzenlenecek bu etkinliğin rotası ise şöyle:

Tur Rotası:
10.00 – 13.30 Büyükada Mimari Turu hakkında sunum ve ikram
Büyükada İskelesi
Saat kulesi, meydan
Fayton alanı
Splendid Otel
Anadolu Kulübü
Çankaya Caddesi ve köşkler
Surp Asdvadzadzin Ermeni Katolik Kilisesi
13.30 – 14.30 Yemek - Büyükada Turing Kültür Evi (Fabiato Köşkü)
14.30 Fayton ile yetimhaneye gidiş
15.00 Yetimhaneden çıkış
15.15 Aya Nikola Manastırı
Müze Aya Nikola Hangar alanından geçiş
Yılmaztürk Caddesi üzerinde yer alan mimari örneklerin anlatılması
Sinek Cafe’de kahve ve limonata arası
17.00 Aya Dimitri Kilisesi
Hamidiye Camii
Saint Pasifiko Latin Katolik Kilisesi
Vatikan Büyükelçilik Konutu
18.00 Büyükada İskele

Saat: 10.00 – 18.00
Katılımcı sayısı için üst sınır: 14 kişi
Katılım için gerekli malzeme: Rahat bir ayakkabı, şapka ve gözlük
Katılım ücreti ve tur içeriği: Kişi başı 65 TL. – Bu fiyata buluşma noktasında atıştırmalık kurabiye, çay, kahve, soğuk içecek ve tek yönlü fayton** çıkış ücreti dahildir. Yemek ücretleri katılımcılar tarafından ayrıca ödenecektir. Katılımın önceden bildirilmesi gerekmektedir.
Yer: Büyükada

**Büyükada yetimhane fayton çıkış ücreti 50TL’dir. Bir faytona 4 kişi binebilir.

• Eylül 2010– Edebiyat Turu

Sadece Büyükada için kurgulanan bu tur, katılımcılarını, Osmanlı’dan bu yana edebiyatçıların gözde mekânlarından biri olan Büyükada’da keyifli, öğretici ve şaşırtıcı bir edebiyat yolculuğuna çıkartacaktır. Adalı şairler, yazarlar hangi evlerde yaşamışlar, bu evlerde hangi eserlerini kaleme almışlar, Ada’ya konuk gelenler hangi otellerde kalmışlar ve bugün bu evlerden hangileri ayakta? Büyükada’da geçirilecek bir gün içinde bu sorulara yanıt bulunmasını sağlayacak Edebiyat Turu, edebiyatımızda geriye dönük iki yüzyılın tanıtılacağı bir zaman yolculuğuna dönüşecek. Recaizade Mahmut Ekrem’in, Ziya Gökalp’in, Yahya Kemal’in, Reşat Nuri Güntekin’in, Halikarnas Balıkçısı’nın, Nurullah Ataç’ın ve Melih Cevdet Anday’ın evleri… Evlerin ve bu evlerde yaşayanların hikâyeleri… Ve küçük bir sürpriz: Çalıkuşu’nun yazarının evini ve bahçesini ziyaret…

Saat: 11.00 – 16.00
Katılımcı sayısı için üst sınır: 22 kişi
Katılım için gerekli malzeme: Yaklaşık 5 saat sürecek bir yürüyüş için rahat bir ayakkabı, yedek kıyafet, şapka, gözlük ve güneş kremi
Katılım ücreti ve tur içeriği: Kişi başı 60 TL. – Bu fiyata buluşma noktasında atıştırmalık kurabiye, çay, kahve, soğuk içecek ve tek yönlü fayton** çıkış ücreti dahildir. Yemek ücretleri katılımcılar tarafından ayrıca ödenecektir. Katılımın önceden bildirilmesi gerekmektedir.
Mekân: Büyükada İskelesi
Yer: Büyükada

**Büyükada yetimhane fayton çıkış ücreti 50TL’dir. Bir faytona 4 kişi binebilir.


Etkinlikler hakkında daha detaylı bilgi almak için:

Duygu Atalay
Adaevi Müze Arşivi Oryantasyon Ofisi
23 Nisan Cad. No:14/1 Büyükada / İstanbul
Tel: 0216 382 52 80

Son Güncelleme ( Pazartesi, 22 Kasım 2010 22:40 )  
Buradasınız: Anasayfa MÜZE Adalar Müzesi Basın Bültenleri Adalar Müzesi Açık Hava Etkinlikleri Doludizgin Devam Ediyor!

PAYLAŞIN

Facebook MySpace Twitter Digg Delicious Stumbleupon Google Bookmarks RSS Feed